Сторінка 1

неділю, 8 січня 2017 р.

Складання та виконання лінійних алгоритмів опрацювання величин

Увага! Під час роботи з комп'ютером дотримуйтеся правил безпеки і санітарно-гігієнічних норм.

Види навчальної діяльності
Обговорюємо
  1. Як описують змінні величини мовою програмування?
  2. Як вводити значення величин у програмі?
  3. Які операції можна виконувати над числовими величинами?
Виконуємо самостійно
  • Завдання 1. У парку атракціонів побудували нову гірку завдовжки с, яка біля підніжжя нахилена до основи b під кутом α градусів. Розробіть проект Атракціон, за допомогою якого можна визначити висоту гірки а та довжину основу b, округлені до цілого числа. Використайте формулу для переведення величини, вираженої у градусах, у радіани: 
  • Завдання 2Розробіть проект Тривалість рейсу для обчислення тривалості рейсу в годинах і хвилинах для деякого автотранспортного підприємства, якщо відомо, що маршрут складається із трьох відрізків – s1, s2, s3 км, які транспорт долає зі швидкістю v1, v2, v3 км/год. Між ділянками маршруту є зупинки по t хв.
  • Завдання 3В об’єднанні співвласників багатоквартирного будинку здійснюються такі виплати: 0,36 грн/м2 -  за користуванням ліфтом, 0,12 грн/м2 – за вивіз сміття з особи, 0,5 грн/м2 – формування ремонтного фонду, 2,15 грн/м2 – квартплата. У середовищі програмування Lazarus розробіть проект Квартплата для розрахунку оплати відповідно до показників квитанції за квартиру площею S м2 на місяць, у якій проживає n осіб. Передбачте введення значень площі та кількості осіб у вікнах введення, а відображення розміру плати – на формі проекту. Орієнтовний зразок інтерфейсу:
    • Завдання 4. Для перетворення тексту у середовищі програмування мовою Python розроблено проект Кодування. Реалізуйте проект для тестових значень, обраних відповідно до вказівок програми. Встановіть, який алгоритм перетворення тексту використано у програмі.
    print('Проект: Кодування')
    n = input('Введіть слово із 6 літер: ')
    r = n + n
    print(r[::-1])
    Домашнє завдання
    • Опрацювати підручник: §21 с. 142